Günmak A.Ş.

Eylül 2020

Kawasaki Delta Robotlar ile

Gıda Paketlemesi

Daha Hızlı, Daha Hassas

Kawasaki Y Serisi Delta Robotlar - Seçme ve Yerleştirme Robotları -

gıda endüstrisinde toplama, sınıflandırma, ayırma, dizme, sıralama ve

paketleme gibi düşük ağırlıklı ürünlerin hızlı taşınması ve yerleştirilmesi

uygulamaları için ideal robotlardır.

Kek, çikolata, şekerleme, sakız, donmuş et ve balık ürünleri gibi gıda

ürünlerinin konveyör üzerinden toplanarak, istenen adetlerde kutulara doldurulması uygulamalarında kullanılır.

KAWASAKI DELTA ROBOTLAR ÖZELLİKLERİ

Kawasaki Y Serisi Delta Robotlar,
üretim hatlarını hızlandırmaya yardımcı olan geniş bir aralıkta yüksek hızlı hareket kabiliyetine sahiptir.

Gıda ile temas edebilecek tüm parçalarda gıda sınıfı gres yağı kullanımı sebebiyle ambalajsız ve ambalajlı gıda ürünleri paketlemesinde kullanılabilir.

Asit ve alkali temizleyiciler ile yıkanabilir kol yapısı sebebiyle gıda sektörü için ideal robotlardır.

Kawasaki Y Serisi Delta Robotlar ile iki konveyörden akan

farklı gıda bileşenlerini bulma ve tanıma işlemi tek bir

kamera görüntüleme sistemi ile yapılabilmektedir.

YF003N, 25 mm yukarı doğru hareket, 305 mm yatay kurs ve ardından 25 mm aşağı doğru hareketle 1 kg yük taşıma işlemi için dakikada 222 döngü hızına sahiptir.

YF002N, 25 mm yukarı doğru hareket, 305 mm yatay kurs ve ardından 25 mm aşağı doğru hareketle 0,5 kg yük taşıma işlemi için dakikada 200 döngü hızları sunar.

GIDA SEKTÖRÜNDE KULLANILAN BAZI

DELTA ROBOT TUTUCU TİPLERİ

Gofret Tutucu

Şeker Taşıma İçin Çift Tutucu

Gofret Taşıma İçin Bernoulli Tutucusu

Ambalaj Taşıma İçin Çift Tutucu

Paketli Ürünler Düşündüğümüz Kadar Hijyenik mi?

Televizyonda gerçek bir hayat hikayesinden uyarlanmış yeni başlayan bir diziye denk geldim geçen gün… Temizlik takıntısı olan bir kadın hikayenin kahramanları arasında…

Dışarıdan gelen hiç bir şeyi yemeyen, her şeyi kirli diye defalarca sabunla yıkayan, başkasının eşyasına dokunamayan, bir şeye değdiğinde ellerini tekrar tekrar yıkayan ya da sürekli kolonya
döken bir kadın…

Hayatın onun için ne kadar zor olabileceğini düşünürken, onun kadar olmasa da Corona sebebiyle hepimizin daha hafif dozda benzer tavırlar sergilediğimizi fark ettim.

Market alışverişi sonrasında ürünlerin paketlerini yıkamak ya da bozulmayacak bir şeyse paketlerinden çıkarıp içindeki gıdayı başka bir kaba koymak, dokunduğumuz her paketten sonra ya da birinin elinden bir şey aldıktan sonra ellerimize kolonya dökmek, ellerimizi yıkamak!

Pandemi hepimizde ister istemez benzer bir takıntı, titizlik hissi yarattı.

Tedbiri elden bırakmamak adına marketten aldığımız paketli ürünleri bir şekilde temizleyip, hijyenik hale getirebiliyoruz. Ama paketli ürünler bizim düşündüğümüz kadar hijyenik mi?
İşte orasını tam olarak bilemiyoruz!

Her yıl hijyenik ortamlarda üretilmediği ya da gerekli şartlar altında paketlenip, depolanmadığı, dağıtılmadığı için tehlike saçan hatta ölüme yol açan bir çok ürünün piyasada satıldığına şahit oluyoruz.

Böyle bir durumda yapabileceğimiz en etkili yöntem birincil  olarak yıllardır üretim yapan firmaların tanınan, bilinen marka ürünlerini satın almak,  ikincil olarak da aldığımız ürünlerin hangi şartlarda üretildiğini bilen, takip eden bilinçli tüketiciler olmaktır.

«Gıda Ürünleri Üretiminde Hijyen Kavramına Farklı Bir Bakış*» adıyla yayınlanmış makalede, gıda sektöründe hijyen uygulamaları; Kişisel Hijyen, Gıda Hijyeni ve Sanitasyon (Gıda Güvenliği) ve İş Hijyeni (Endüstriyel Hijyen) olarak, 3 gruba ayrılmış ve bu üç bölümdeki hijyenin, birbirinin tamamlayıcısı olduğu vurgulanmıştır.

Personelin genel sağlık durumu, el ve vücut temizliği, çalışırken kullanacağı iş elbisesi, kullanacağı koruyucu malzemelerin (maske, bone, vb.) personel hijyeni uygulamaları olduğu ve çalışan personelin hijyen konusundaki iyi niyet, bilgi, yaklaşım ve davranış tutumlarının üretim sürecinde dirlik, düzen ve kaliteyi etkilediği ifade edilmiştir.

Aynı makalede, İyi Üretim Uygulamaları (Good Manufacturing Practice - GMP) tanımına yer verilerek; üretilen gıda ürünlerinde kalitenin sağlanması için hammadde, üretim, ürün geliştirme (AR-GE), paketleme, depolama, dağıtım aşamalarında kesintisiz uygulanması gereken bir ön koşul programı olduğu ve gıdanın güvenliğinin sağlanması ve besin değerinin korunması amacıyla, ürünün iç veya dış kaynaklardan etkilenme, kirlenme olasılığının önlenmesi veya azaltılması için alınması gereken önlemleri içerdiği bilgisi verilmiştir.

Ülkemizde gıda & içecek endüstrisinde İyi Üretim Uygulamalarına haiz, hizmet veren yüksek kalitede ve hijyenik şartlarda üretim yapan firmalar mevcut. Bu firmalar, çalışan hijyeni konusunda son derece titiz davranmakla birlikte, kurdukları entegre gıda üretim tesislerinde son teknolojiyi kullanan, tesislerinde hammadde mamul depolama aşamasından, ürün üretim/işlemeye, nihai ürünün paketlenmesi ve depolanması süreçlerine kadar baştan sona süreçlerini insan eli değmeden robotik ve otomasyon ile gerçekleştiren firmalardır.

Hijyenik, kaliteli, güvenilir gıda talebi bugün gıda ve içecek endüstrisinde robotikleşme gerekliliğini gün geçtikçe artırmaktadır.

Bitmiş ürün hat sonlarında robotik paletleme işlemlerinde kullanılan paletleme robotları gıda endüstrisinde sık kullanılan robotlu üretim araçlarıdır.

Gıda sektöründeki Kawasaki Paletleme Robotları hakkında bilgi almak için tıklayınız.

Bununla birlikte kek, çikolata, şekerleme, sakız, donmuş et ve balık ürünleri gibi gıda ürünlerinin konveyör üzerinden toplanarak, kutulara doldurulması veya farklı boyutlardaki sebze ve meyvelerin konveyör üzerinde akarken, kamera sistemi ile sınıflandırılması, ayrılması, sıralanması, paketli ürünlerin kutuya dizilmesi gibi süreçlerde yüksek hıza ve hassasiyete sahip delta robotlar da kullanılmaktadır.

Delta robotlar, asit ve alkali temizleyiciler ile yıkanabilen kol yapıları ile gıda endüstrisi için ideal robotlardır.

Aynı zamanda, gıda ile temas edebilecek tüm parçalarda gıda sınıfı gres yağı kullanımı sebebiyle ambalajsız ve ambalajlı gıda ürünleri paketlemesinde kullanılmaktadır.

Gıda üretim süreçlerinde her geçen gün artan robotik & otomasyon süreci ve baştan sona el değmeden üretilmiş olması,  son tüketicinin de paketli gıdaları gönül rahatlığıyla tüketebilmesini sağlamaktadır.

Gıda endüstrisinde kullanılan Kawasaki Delta Robotlar hakkında bilgi almak için tıklayınız

*Gıda Ürünleri Üretiminde Hijyen Kavramına Farklı Bir Bakış, Turgay PARLAK, Yıldız Teknik Üniversitesi, Endüstri Mühendisliği Bölümü, İstanbul, Türkiye

“KAWASAKI ROBOT TÜRKİYE DİSTRİBÜTÖRÜ”

GÜNMAK ENDÜSTRİYEL ALET POMPA VE OTOMASYON SİSTEMLERİ SAN. VE TİC. A.Ş.

www.gunmak.com.tr