Gıda ve İçecek Ürünleri Üretiminde ARO Hijyenik Diyaframli Pompalar
EXP Serisi – FDA Onaylı
Yiyecek ve içecek üreticileri, ürünün kalitesi ve tutarlılığını en iyi şekilde korumak ve pazara daha hızlı ürün teslimatı yapmak amacıyla, sıvıların güvenli bir şekilde işlenmesi ve aktarılmasını sağlayacak bir diyaframlı pompa seçerken çok özel kriterlere sahiptir.
ARO® FDA uyumlu pompalar, tutarlı basınç ve sıvının güvenilir bir şekilde işlenmesi ve aktarılmasını sağlarken, nihai ürünün kalitesini de korur. Yüksek hassasiyete sahip katıların bile bozulmadan veya ısınmadan dikkatli bir şekilde aktarılmasını sağlayarak ürünün raf ömrünü uzatır. Son derece dayanıklı paslanmaz çelik veya polipropilen dahil olmak üzere farklı merkez gövde seçenekleri mevcuttur. Her iki gövde çeşidinde de gıda ile temas etmesi amaçlanan malzemeler FDA düzenlemelerine uygundur.
ARO FDA UYUMLU POMPA UYGULAMALARI
▶ İçerik işleme
▶ Formülasyon oluşturma
▶ Yerinde temizlik (CIP) uygulamaları
▶ Tanker boşaltma toplu aktarım
▶ Gıdanın ambalajına transfer
▶ İçecek pompalama
Kek Kalıpları ve Tavalarının Yağlanması Krautzberger Otomatik Püskürtme Tabancaları
M10 - A10 - A16 - M18 Serileri
Gıda sektöründe son tüketicinin tercih ettiği ürünlerden biri olan hazır keklerin üretiminde endüstriyel kek kalıpları veya tavaları kullanılmaktadır. Pişirilme işlemi sonrasında keklerin kalıplardan kolaylıkla çıkarılmasını sağlamak amacıyla malzeme kalıba dökülmeden önce teflon kaplı iç yüzeylerinin gıda yağı ile yağlanması gerekmektedir.
Kek kalıbının yeterli, istenilen yere ve eşit miktarda yağlanması önemlidir ki; fazla yağlanan kalıplarda aşırı yağ birikimi ürün kalitesini etkileyip, kalıbın temizlenme süresini uzatırken, az yağlanan kalıplarda ise kek tava içine yapışacak ve çıkarıldıktan sonra istenen ürün şekline ulaşılamayacaktır. Uygun püskürtme nozulu kullanıldığında yağ sarfiyatı azalmış olacaktır. Bu sebeple endüstriyel kek kalıplarının/tavalarının yağlanması işlemi çoğunlukla otomatik püskürtme sistemleri yapılarak, yağın kalıplara eşit ve yeterli miktarda püskürtülmesi sağlanır.
Püskürtme teknolojileri konusundaki 100 yılı aşkın tecrübesiyle,
Krautzberger M10, A10, A16 ve M18 serisi otomatik püskürtme tabancaları ve sprey nozulları kek kalıpları ve tavalarının otomatik yağlanması işlemi için idealdir.
Özellikle bazı kalıpların derin olması sebebiyle uygulamaya özel sprey nozullarıkullanılmaktadır. Kalıp yüzeylerine yağın homojen dağıtımı için ise döner (rotary) nozullar kullanılır.
Rotary jet / Döner jet
• Döner bir hareket yüksek oranda “girdaplı” bir püskürtme jeti üretir;
zor iş parçası geometrileri için (açısal bölümler etrafındaki eğriler vb.)
• Maddeleri atomize etmenin zor olduğu durumlarda kullanılır.
Gıda & İçecek Sektöründe Robotik Otomasyon
Kawasaki Robotlar ile Maliyetleri Düşürmek, Güvenliği Geliştirmek
Dünyanın gıda tedariki gibi kritik bir kaynağının koruyucuları olan yiyecek ve içecek firmaları, ürünlerinin güvenliğini, kalitesini ve bolluğunu sağlamak için öngörülebilir, kolayca çoğaltılabilen paketleme, taşıma ve transfer çözümlerine güvenmektedir.
Tüketim maddeleri için küreselleşmiş bir pazarda, tedarik zincirinin her adımındaki firmalar, karlı, rekabetçi ve esnek kalabilmek için en son robotik teknolojilerden faydalanmalıdır.
Kawasaki Robotlar, esnek üretim hatlarındaki ve hat sonundaki düşük maliyetli istifleme otomasyon çözümleri ile hammadde maliyetlerinde, ürün karışımında ve özelliklerindeki çarpıcı dalgalanmaları ortadan kaldırmaktadır.
Kawasaki Robotlar İle Modern Gıda &İçecek Tesisleri İçin Otomasyon Çözümleri
Kawasaki'nin yiyecek ve içecek Robotları soda şişeleme tesislerinden süt işleme tesislerine kadar, hijyen gereksinimlerini karşılar. Bununla birlikte şişe konumlandırma, kapak kapama, doldurma, sterilize etme ve yüksek hızlı toplama, sıralama ile tekrarlayan ancak düzensiz şekilli parçaların ve çeşitli ambalajların paketlenmesi gibi hassas olan işleri de yerine getirir.
Soğuğa ve sıcağa dayanıklı robotlarımız, zorlu malzemelerin işleme ve taşıma işlemlerinin yanı sıra, olumsuz çalışma ortamlarında sürekli şekilde ambalajlama ve istifleme işlemlerini hızlı şekilde yürütebilir, verimliliği artırabilir ve işçi refahını iyileştirirken performansını artırabilir.
Yiyecek ve içecek işletmecileri üretim faaliyetlerinden daha fazla hassasiyet ve güvenlik talep ettikleri için Kawasaki Robotlar israfı azaltan, karı arttıran ve gıda tedarikinin güvenliğini artıran son teknoloji çözümler geliştirmeye devam ediyor.
Yumurta Paketlerinin Palete İstiflenmesi Kawasaki Paletleme Robotları
RD080N - CP180L - CP300L - ZX200S Modelleri
Temel gıda maddelerinden biri olan, gerek doğrudan tüketimi gerekse başka ürünlerin üretimine katılması sebebiyle, son tüketiciler ve gıda üreticileri tarafından talebi olan yumurta; kolay kırılabilir kabuk yapısı ile paletlenmesi yüksek hassasiyet gerektiren bir üründür.
Yumurta dağıtıcıları ve yumurtayı üretim hatalarında kullanan gıda üreticileri, maliyet tasarrufu sağlamak, yumurtaların teslimatını hızlı yapmak ve yumurtaları üretim sürecine hızlı ve kırılmadan dahil etmek amacıyla endüstriyel robot kullanımını tercih etmektedir.
Kawasaki paletleme robotları ile hem konveyörden gelen yumurta viollerinin palete yüklenmesi ve hem de palet üzerindeki yumurta viollerinin konveyöre boşaltılması güvenli ve hızlı bir şekilde yapabilmektedir.
Kawasaki paletleme robotları, endüstrideki en hızlı ve en güvenilir makineler arasındadır. Sektör lideri çalışma aralığı ile Kawasaki'nin paletleme robotları, şirketlerin üretim hattı verimliliğini artırmasına yardımcı olmaktadır.
Müşterinin ihtiyacına göre şekillenen robotik yumurta istifleme sistemlerinde paslanmaz çelik tutucular, gelişmiş sensör teknolojileri, manuel veya otomatik malzeme besleme sistemleri tercih opsiyonları mevcuttur.
Kawasaki Paletleme Robotları Özellikleri
▶Yüksek hız/Yüksek tork
▶ Farklı istifleme şekillerini hızlı bir şekilde programlama imkanı
▶ Uzun erişim mesafesinde sağladığı rijitlik
▶ Kolay bakım
▶ Entegre edilebilir fonksiyonlar
▶ IP65 – IP67 koruma sınıfında
Kawasaki paletleme Robotları Gelişmiş Özellikleri
▶ 2D ve 3D görüş imkanı
▶ Konveyör izleme
▶ Istifleme yazılımı
▶ Kolay arayüz ekranları
▶ Uzaktan izleme özelliği
▶ İstifleme katmanı oluşturma yazılımı K-Sparc
Kasa/Kutu/Torbaların Palete İstiflenmesi Kawasaki Paletleme Robotları
RD080N - CP180L - CP300L – CP500L Modelleri
Kawasaki paletleme robotları yiyecek ve içecek endüstrisinde cam soda ve süt şişeleri, içecek kasaları, un torbaları, konserve kutuları, buz küpü paketleri, bisküvi paketleri vb. gibi çeşitli formlardaki ve çeşitli hassasiyetlerdeki ambalajlı ürünlerin konveyörden paletlere istiflenmesinde kullanılmaktadır.
Kawasaki'nin CP180L ve CP500L modeli paletleme robotları, plastik içecek kasalarının yüksek hızda palete istiflenmesinde ideal robotlardır. Farklı taşıma kapasitesine sahip bu iki model, max. 3.255 mm. uzanma mesafesi ve aynı çalışma aralığı ile aynı gövde yapısına ve ölçülerine sahiptir.
CP500L 500 kg. max. taşıma kapasitesine sahiptir ve 9 adet kasayı aynı anda kaldırabilmektedir. CP180L 180 kg. max. taşıma kapasitesine sahiptir ve 3 adet kasayı aynı anda kaldırabilmektedir.
Kawasaki CP180L robot dünyada sınıfının en yüksek verimli robotudur. Kawasaki Istifleme Robotları, endüstrideki en hızlı ve en güvenilir makineler arasındadır.
Robotik Paletleme Sistemlerinin Avantajları
▶ Paletleme uygulamalarında verimlilik artışı
▶ Daha hızlı, daha kolay ve daha sistematik istifleme
▶ Üretim hızının artması
▶ Daha güvenilir sevkiyat
▶ Ambalajın bozulması nedeniyle oluşan firelerin ortadan kaldırılması
▶ Daha az işgücü gereksinimi ile işçilik maliyetlerinin azalması
▶ Ergonomi
▶ İş güvenliği ve işçi sağlığı
▶ Sağlık problemleri nedeniyle iş gücü kaybının ortadan kaldırılması
Gıda Ürünlerinin Konveyörden Toplanıp Paketlenmesi
Kawasaki Delta Robotlar – YF Modeli
Kawasaki Y serisi seçme ve yerleştirme robotları (delta tipi robotlar) gıda endüstrisinde toplama, sınıflandırma, ayırma, dizme, sıralama ve paketleme gibi düşük ağırlıklı ürünlerin hızlı taşınması ve yerleştirilmesi uygulamalarında kullanılır.
Üretim hatlarını hızlandırmaya yardımcı olan geniş bir aralıkta yüksek hızlı hareket kabiliyetine sahip olan Y serisi delta robotlar ile kek, çikolata, şeker, sakız, donmuş et ve balık ürünleri gibi gıda ürünlerinin konveyör üzerinden toplanarak, istenen adetlerde kutulara doldurulma işlemleri gerçekleştirilmektedir.
Kawasaki Y Serisi delta robotlar, gıda ile temas edebilecek tüm parçalarda gıda sınıfı gres yağı kullanımı sebebiyle ambalajsız ve ambalajlı gıda ürünleri paketlemesinde kullanılabilir. Bununla birlikte asit ve alkali temizleyiciler ile yıkanabilir kol yapısı sebebiyle gıda sektörü için ideal robotlardır.
Kawasaki Y serisi delta robotlar ile iki konveyörden akan farklı gıda bileşenlerini bulmak ve tanıma işlemi tek bir kamera görüntüleme sistemi ile yapılabilir.
Yatay eksenli çift kollu robotlar hiçbir güvenlik bariyerine ihtiyaç duymadan insanlarla birlikte aynı ortamda çalışabilecek şekilde tasarlanmıştır.
Hat modifikasyonuna gerek duymayan kurulum özelliği ile ürünün daha sık değiştiği uygulamalarda yatırım ve kurulum maliyeti sorununa çözüm sağlayan Kawasaki çift kollu duAro robotlar, gıda işleme hatlarında da insanlarla birlikte çalışabilmektedir.
Şeker, draje paketlemesi, tepsi üzerine ürün yerleştirme, kutu içine farklı gıda ürünlerinin yerleştirilmesi, plastik şişe paketleme gibi uygulamalar yanında pizza hamuruna sos yayma gibi uygulamalarda da kullanılmaktadır.
Kawasaki Duaro, görüntü sensörü ve konveyör izleme fonksiyonu ile hat üzerindeki yemek kutularının konumunu tespit ederek, kutu üzerine kapak kapatabilmektedir.
Gıda Hatlarında İşbirlikçi Robotlar
Kawasaki DuAro Robotlar
Gıda ve İçecek Ürünleri Üretiminde
Epson Scara Robotlar G-LS-RS-T Modelleri
Epson, gıda endüstrisine özel üretilmiş yıkanabilir (IP65) robotlarına sahiptir. Yüksek hızlı yıkanabilir (washdown) robotları ve entegre konveyör izleme ve görüntü işleme seçenekleri ile Epson Robotlar, gıda uygulamaları için ideal robotlardır.
Ekmek, kek, pizza, sandviç hazırlama, et işleme veya diğerleri olsun ihtiyacınıza uygun bir Epson Robot çözümü vardır.
Entegre konveyör izleme ve görüntü işleme seçenekleri ile ambalajlama veya işleme için konveyörlerden alınan gıdalarla çalışmak Epson Robotlar’ın güçlü noktalarındandır.
Epson Scara Robotlar, konveyör üzerinden akan ambalajlı gıda ürünlerini sensör sistemi kullanarak, konveyörden hızlı bir şekilde alır ve kutulara doldurur. Kullanılan sensör sistemi konveyör izleme gereksinimini ortadan kaldırarak, işletme maliyetlerinin azaltılmasını sağlar.
© Günmak Endüstriyel A.Ş. Tüm Hakları Saklıdır.